Djurfria försöksmetoder - den enda vägen framåt för EU

Djurfria försöksmetoder - den enda vägen framåt för EU

Införandet år 2013 av ett fullständigt förbud mot djurförsök för kosmetika produkter var en avgörande milstolpe för djurskyddet. Nu har dock diskussionen om djurförsök återkommit på den europeiska agendan. Branschen för personlig hygien och kosmetik (“kosmetikbranschen”) vill därför förtydliga sitt fulla stöd för det totalförbud mot djurförsök som det definieras genom EU:s förordning om kosmetiska produkter.

Kosmetikbranschen vill ha fler djurfria försöksmetoder

Kosmetikbranschen värdesätter alla initiativ som syftar till att främja fler djurfria försöksmetoder och välkomnar det europeiska medborgarinitiativet "Save cruelty-free cosmetics - Commit to a Europe without animal testing".

Delvis olika regler för kosmetiska och kemiska produkter

Gränssnittet mellan EU:s förordning om kosmetiska produkter och kemikalieförordningen REACH innebär tyvärr pågående utmaningar. Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) kan nämligen under vissa omständigheter begära djurförsöksdata även för kosmetiska ingredienser.

Kosmetikbranschen uppmanar därför ECHA att säkerställa ett etiskt och ansvarsfullt tillvägagångssätt och att alltid sträva efter att använda metoder som inte involverar djurförsök.

Kosmetikbranschen i framkant mot djurförsök

Kosmetikbranschen har i mer än 30 år varit i framkant när det gäller att utveckla alternativ till djurförsök för säkerhetsbedömning i regelverk. Vetenskap, forskning och innovation har varit viktiga drivkrafter för att behålla branschens ledande roll på området. Vi har visat ett starkt, hållbart engagemang - och gjort betydande investeringar - för att bygga vidare på vetenskapliga framsteg, utveckla nya tillvägagångssätt och driva innovativa paradigmskiften i säkerhetstester och säkerhetsbedömningar som uppfyller regelbehov. Vi är fullt engagerade i att fortsätta vårt arbete inom detta område.

KoHF:s moderförening Cosmetics Europe, tillsammans med amerikanska motsvarigheten Personal Care Products Council och andra globala branschföreningar samverkar med sina respektive medlemmar, branschpartners och ett brett spektrum av intressenter för utvecklingen av ett nytt globalt vetenskapligt program. Programmet kommer att bredda de insatser som redan pågår inom branschen för att främja godkännandet av alternativa försöksmetoder (utan djurförsök) och kommer att omfatta vetenskaplig utveckling inom säkerhet inom områdena människors hälsa och miljö. Information kommer att presenteras löpande.

Kosmetikbranschen anser att den enda vägen framåt för EU är att fokusera på utveckling och godkännande av försöksmetoder som inte involverar djur. Vi tror på en öppen vetenskaplig dialog för att främja detta arbete. Vi uppmanar EU: s beslutsfattare att underlätta en sådan dialog med kosmetikbranschen och alla andra relevanta intressenter genom en lämplig samarbetsplattform.

/KoHF och den samlade europeiska kosmetikbranschen

Föregående
Föregående

Kosmetikbranschens uppförandekod och vägledande principer om ansvarsfull reklam och marknadskommunikation

Nästa
Nästa

Swedish Beauty Awards 2022 – jury sökes!