Är Kosmetik och hygienprodukter ”farliga”, ”läskiga” och ”dåliga för hälsan”?
Ibland dyker det upp artiklar i media och i sociala medier i vilka kosmetiska produkter framställs som något som kan vara hälsoskadligt. Kosmetik- och hygienföretagen (KoHF) vill med den här texten översiktligt informera om vilka processer och regler som styr användningen av ämnen i dessa produkter för att ge läsaren underlag att bedöma trovärdigheten i sådana artiklar.
Kosmetiska produkter är alltifrån produkter som används dagligen, så som t.ex. tvål, schampo och tandkräm till sällanköpsvaror så som t.ex. make-up, hårfärg eller solskyddsprodukter.
Bara säkra produkter är lagliga
Det grundläggande regelverket om kosmetiska produkter i EU ställer tydliga krav om t.ex. följande:
På föreskrivet sätt dokumenterad säkerhet (produkten får inte innebära en hälsorisk vid normal och förutsebar användning)
Tillverkning ska ske enligt God tillverkningssed, vilket både inkluderar krav om produktionsanläggningens hygien och dokumentation med mera.
Obligatorisk märkning som inkluderar information om säker användning där så är nödvändigt (t.ex. för hårfärg), fullständig innehållsförteckning, produktens hållbarhet, vikt eller volym, spårbarhetsinformation, kontaktuppgifter till ansvarig samt vad det är för en produkt
Utöver dessa grundläggande krav på tillverkaren bedöms vissa ämnen även av lagstiftaren själv, primärt EU:s vetenskapliga kommitté, SCCS. Dessa ämnen är:
Konserveringsmedel
UV-filter (solskyddsmedel),
Färgämnen som färgar produkten
Hårfärgningsämnen
Andra ämnen där det finns särskilda skäl
Avseende dessa ämneskategorier får inte en tillverkare välja något annat än det som på förhand föreskrivs av lagen. Det gäller även halten av dessa ämnen.
Kan det därmed inte finnas några farliga ämnen i kosmetiska produkter?
Ett ämne kan vara farligt i hög halt, men ofarligt i låg halt. Ett exempel är Natriumhydroxid. Ämnet består av två joner, natrium (Na+) och hydroxid (OH-). Dessa finns överallt i naturen och i våra kroppar. Natriumhydroxid i låg halt används för att reglera pH (surhetsgrad) i både livsmedel och kosmetik. Fullständigt koncentrerad natriumhydroxid är dock frätande och farligt att få på både hud och i ögon. Halten av ett ämne, och hur och var en kosmetisk produkt med det ämnet används, är alltid avgörande för att bedöma säkerheten hos produkten.
Kan man lita på att tillverkarna följer reglerna?
Att inte följa gällande lagar och regler är straffbart. Tillsynsmyndigheten för detta är Läkemedelsverket.
Branschföreningen KoHF arbetar också aktivt för att få bort olagliga produkter på marknaden, dels via information och ibland har vi även gått till domstol. Lyckligtvis är detta dock ovanligt. Den absoluta majoriteten av företag i branschen, både tillverkare och handel, följer givetvis de lagar som gäller, det är också ett självklart krav för medlemskap i KoHF.
Var kan jag läsa mer?
KoHF har skapat en faktabank som bemöter många av de vanligaste myterna och påståendena rörande säkerheten om kosmetiska produkter, du hittar den här.
Givetvis kan också Läkemedelsverket som varande ansvarig myndighet ge oberoende information om bl.a. kosmetiska produkter.
Har du fler frågor får du gärna höra av dig till oss.
Bild: Karolina Grabowska