KoHF om syntetiska, polymera mikropartiklar (“mikroplaster”) i kosmetiska produkter

EU-kommissionen har antagit begränsningsregler för syntetiska polymera mikropartiklar (“mikroplaster”) som avsiktligt tillsätts till konsumentprodukter eller yrkesmässiga produkter av något slag.

Kosmetikindustrin stödjer EU:s övergripande mål för att hantera utmaningen med mikroplaster. För konsumenter och miljö säkra kosmetiska produkter är högsta prioritet för vår industri.

Antagandet av EU-begränsningen gör att osäkerheten om centrala aspekter av begränsningen upphör, såsom definitionen av mikroplaster, vilket välkomnas.

Lämpliga, validerade alternativ saknas

Kosmetikindustrin är delvis nöjd med att EU-kommissionen, åtminstone delvis, har erkänt utmaningen med den komplexa utmaningen med att omformulera leave on-kosmetik i avsaknad av lämpliga, validerade alternativ.

Avsiktligt tillsatt mikroplast från kosmetiska produkter representerar ett extremt litet bidrag till den totala mängden plastskräp i vattenmiljön. Baserat på siffror som ingår i det ursprungliga ECHA-förslaget representerar avsiktligt tillsatt mikroplast från leave-on kosmetika 2 % av alla mikroplastutsläpp som omfattas av begränsningen (underlag som presenterades av industrin under samrådsfasen visade att det dock är mindre än 2 %).

Mikrokorn utfasade

Den organiserade kosmetikaindustrin har redan tidigare rekommenderat sitt medlemskap att fasa ut mikrokorn av plast i kosmetiska produkter som sköljs av (rinse off).

Vissa detaljer i reglerna oklara

Vår industri kommer att fortsätta att agera för att ta bort den lilla volym av syntetiska polymera mikropartiklar i kosmetiska produkter som omfattas av förbudet i enlighet med de fastslagna övergångsperioderna. Vi kommer att samarbeta med Europeiska kommissionen och andra intressenter för att klargöra vissa aspekter av begränsningen, särskilt gäller detta märkningskraven i begränsningsreglerna.

Vilka övergångstider gäller för användning i kosmetiska produkter?

Ingen övergångstid: Från 2023-10-17 är det förbjudet att på den gemensamma marknaden släppa ut (placing on the market) kosmetiska produkter som sköljs av (“rinse off)” och som innehåller syntetiska polymera mikropartiklar i syfte att ha en exfolierande, polerande eller rengörande funktion, så kallade “microbeads”. Dylika produkter som redan finns på marknaden får dock slutförsäljas (noteras även nedan i EU-kommissionens klargörande).

Övergångstider: Kosmetiska produkter som innehåller syntetiska polymera mikropartiklar (med undantag för mikrokorn), inklusive de som innehåller glitter (notera: kosmetiska produkter som innehåller glitter, alltså inte glitter som egen vara), beviljas dock särskilda övergångstider enligt punkt 6 i begränsningen och kan fortsätta att säljas fram till:

  • 16 oktober 2027, för kosmetiska produkter som sköljs av (“rinse off)(punkt 6b),

  • 16 oktober 2029, för kosmetiska produkter som lämnas kvar "(“leave on”)(punkt 6d), men:

  • 16 oktober 2035, för make up, läpp- och nagelprodukter (punkt 6c).

Europeiska kommissionen har klargjort följande:

Försäljning av (plast-)glitter (tekniskt sett varan ”löst glitter”), eller i produkter för vilka ingen övergångsperiod föreskrivs enligt punkt 6 i begränsningen (t.ex. leksaker, textilier), är också förbjuden från och med den 17 oktober 2023. Detta förbud gäller inte om glittret är tillverkat av material som är oorganiskt (t.ex. glas, metall), biologiskt nedbrytbart eller lösligt i vatten - eller om glittret används på industrianläggningar.

Slutligen är det värt att notera att produkter som innehåller syntetiska polymera mikropartiklar (inklusive glitter) som har släppts ut på marknaden (dvs köpts/sålts/importerats) före den 17 oktober 2023 inte behöver återkallas eller dras tillbaka från marknaden utan kan fortsätta att försäljas (till exempel produkter i distributörers/importörers/återförsäljares lager).

Den europeiska kosmetikaindustrins organ Cosmetics Europe har presenterat ett vägledningsdokument tillsammans med organet EFfCI för att förtydliga vad begränsningen innebär.

ECHA kommer att ta fram vägledning i form av Q&A till begränsningen. Enligt uppgift ska dessa publiceras under hösten 2024.

Information om mikroplaster i tvätt- och rengöringsprodukter


Nationellt förbud mot mikroplastkorn i kosmetiska produkter som sköljs av - kommer det att kvarstå trots EU-begränsningen?

September, 2023: KoHF har hos ansvarig myndighet frågat om det nationella förbudet nu kommer att tas bort då EU-begränsningen trätt i kraft. Vi inväntar svar.

Regeringen har låtit publicera reglerna om nationellt förbud mot mikrokorn i kosmetiska produkter som sköljs av ("rinse off"). Detta genom ändringen SFS 2018:55 till förordningen 1998:944.

Kortfattat betyder det att det från och med 1 januari 2019 är förbjudet att tillhandahålla, eller sälja till slutanvändare, kosmetiska produkter som innehåller:

- plastpartiklar (enligt REACH) som tillsätts dessa produkter i funktionerna rengörande, skrubbande eller polerande, och har en storlek mindre än fem millimeter i någon dimension, samt är olösliga i vatten.

Undantagna är naturligt förekommande polymerer. Vidare undantag och dispens kan i vissa fall ges av ansvarig myndighet.


Kosmetikbranschen fasar ut mikrokorn

Utfasning i Sverige

Publicerat 2014-07-08

Det senaste året har mikroplaster i kosmetiska produkter debatterats i kosmetikbranschen och i media. Anledningen är att man hävdar att mikroplaster skulle ha negativ miljöpåverkan på världshaven. Mot denna bakgrund skickade KoHF ut en enkät vars syfte var att kartlägga hur omfattande användningen av mikroplastkorn är inom kosmetikabranschen, om det finns planer på utfasning, hur tidplanen för detta ser ut samt vilka funktionsingredienser som kommer att ersätta mikroplastkornen i framtida scrub-produkter. Enkäten skickades till samtliga medlemsföretag som kan tänkas vara berörda och resultatet av enkätsvaren sammanfattas nedan.

Resultat av enkäten

  • 47 företag besvarade enkäten

  • 29 av dessa använder inte mikroplastkorn i dag.

  • 9 av de 18 som fortfarande använder mikroplastkorn kommer att fasa ut den under 2014

  • 4 fasar ut 2015, 1 företag fasar ut 2016 respektive 2017

  • 3 företag har ännu inte satt datum för utfasning, men avser inte att behålla mikroplastkorn i sina produkter.

  • Mikroplastkorn kommer att ersättas/har redan ersatts av polysackarider, mineraler, mjölksyraderivat och vaxer

Slutsats (vid denna tidpunkt)

Mikrokorn i kosmetiska produkter är på väg att fasas ut. Mikroplastkorn kommer nästan inte att finnas på den svenska marknaden efter 2015 och senast 2017 kommer de i princip att vara helt utfasade. I framtidens scrub-produkter kommer istället till exempel polysackarider, mineraler, mjölksyraderivat och vaxer att användas för att uppnå den exfolierande effekten.

 

Cosmetics Europe rekommenderar utfasning

Under 2015 antog den samlade europeiska kosmetikbranschen, Cosmetics Europe, en branschrekommendation om utfasning av mikroplaster enligt avgränsningen ”synthetic, solid plastic particles used for exfoliating and cleansing that are non-biodegradable in the marine environment” och som är under 5 mm.

Resultat av rekommendationen så här långt: 97,6 procent mikroplastkorn utfasade 2012-2017

Rekommendationen om utfasning har slutåret 2020. 

 

Kontakt: VD Olof Holmer

 

Läs även om mikroplaster och polymerer

Läs även Mikroplaster i kosmetik bör inte vara föremål för ett nationellt förbud


Science: "No increase in marine microplastic concentration over the last three decades – A case study from the Baltic Sea"

En av världens högst ansedda vetenskapliga tidskrifter, Science, har nyligen publicerat en artikel som är mycket intressant sett till bland andra svenska Regeringens massiva ambitioner på området plastpartiklar i miljön. 

Läs mer på kohf.se


Faktaruta om mikrokorn (“microbeads”)

Mikrokorn i exfolierande, skrubbande kosmetiska produkter som sköljs av från 2023-10-17 förbjudna att placera på den gemensamma marknaden

Mikrokorn är mikrometerstora plastkulor, vanligtvis av polyetylen, som användes som ”slipmedel” i scrub-produkter. Slipmedlet måste vara inert, det vill säga stå emot yttre påverkan och varken ge upphov till kemiska reaktioner eller hudirritation. Dessa produkters syfte är att avlägsna döda hudceller för att ge huden en ny lyster. Denna process kallas exfoliering och kan också utföras med kemiska metoder.

Kosmetikaindustrin ersätter dessa mikrokorn med ingredienser som inte är syntetiska polymera mikropartiklar och som kan användas i ett exfolierande syfte i kosmetiska produkter är till exempel olika nermalda mineral och växt-/fruktdelar. Att ersätta ingredienser är dock inte bara att byta från ena dagen till den andra. Hänsyn måste som alltid tas till säkerhet för konsumenten, till exempel att produkten inte fungerar som grogrund för skadliga mikroorganisamer (kan vara större risk i organiskt material). Vidare måste produkten fungera kosmetiskt på ett minst lika bra sätt.

Den naturliga exfolieringen kan sägas vara ett mått på hur snabbt en människa kan förnya sitt yttersta hudlager. Den naturliga processen går långsammare med stigande ålder.

Övrigt

Om EU:s plaststrategi för en cirkulär ekonomi.