Nyheter från KoHF
Avancerad hudvård inte avsedd för barn
KoHF noterar medieuppmärksamhet om att vissa unga, framförallt flickor, köper avancerad hudvård. Vad KoHF förstår har detta föranletts av en trend på sociala medieplattformar. Trenden riskerar dock att locka tonåringar och till och med barn till användning av produkter som inte är avsedda för dem. KoHF är bekymrad över detta och menar att trenden inte bör uppmuntras.
Swedish Beauty Awards 2024 - uppdatering
25 april smäller det och vi firar alla vinnare på Berns med storslagen prisutdelning, god mat och en mycket händelserik kväll. Inbjudan och möjlighet att köpa biljetter kommer inom kort. Sprid gärna datumet, speciellt till alla ni önskar se på plats och se till att ingen missar att köpa sin biljett!
Välkomna, nya medlemmar i KoHF
KoHF styrelse antog 4 mars följande nya medlemmar:
K Ungh AB
Paula’s Choice EU
Välkommen till kosmetikingrediensdatabasen COSMILE Europe - nu med en widget!
I genomsnitt använder europeiska konsumenter över sju olika kosmetiska produkter dagligen. Vi utgår ifrån att du också gör det. Då är det naturligt att vilja veta mer om ingredienserna i dessa produkter. COSMILE Europe hjälper dig att förstå varför vissa ingredienser finns i dina kosmetiska produkter, vilka egenskaper de har och mycket mer.
Look Good Feel Better + Kraftens hus = sant
I slutet av januari invigdes Kraftens hus i Göteborg och volontärer från Look Good Feel Better var på plats för att möta besökare och sprida information om vår verksamhet. Bland besökarna fanns många potentiella kursdeltagare såväl som vårdpersonal, regionpolitiker etc, så ett fin möjlighet att nå ut med information till många olika instanser.
Spårämnen i kosmetiska produkter
KoHF har fått frågor om spårämnen i kosmetiska produkter. Här kan du läsa om detta och om lagkraven för kosmetiska produkter
KTF Utbildning: Hur kan vi efterleva avskogningsförordningen samt samverka för hållbara oljepalmsderivat?
Palmolja är den vanligaste vegetabiliska oljan och används förutom i livsmedel också inom kemiindustrin för tillverkning av exempelvis tensider och glycerin. Sedan många år tillbaka finns branschsamverkan för att verka för hållbar produktion av grödor såsom palmolja och soja.
Här möts kvinnor i cancerbehandling – för att lära sig om smink
– Det är väldigt skönt att inte bara prata om det medicinska, säger Theres Åkerblom som är en av deltagarna.
EU:s oberoende vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS) bedömer åter konserveringsmedlet metylparaben som säkert
SCCS har åter värderat toxikologin för metylparaben, denna gång med uppdraget att specifikt fokusera på eventuella hormonstörande effekter. SCCS bedömer att metylparaben fortsatt kan användas säkert enligt dagens villkor.
Look Good Feel Better - tack för det gångna året
Totalt 44 kurser har genomförts denna termin, och vi vill än en gång vidarebefordra de varma tack och den goda respons vi får på våra kurser till er.
Look Good Feel Betters utförsäljningar i december
Två utförsäljningsdagar har arrangerats för att samla in pengar till LGFB:s kursverksamhet.
Välkommen till kosmetikingrediensdatabasen COSMILE Europe
I genomsnitt använder europeiska konsumenter över sju olika kosmetiska produkter dagligen. Vi utgår ifrån att du också gör det. Då är det naturligt att vilja veta mer om ingredienserna i dessa produkter. COSMILE Europe hjälper dig att förstå varför vissa ingredienser finns i dina kosmetiska produkter, vilka egenskaper de har och mycket mer.
Utförsäljning - Look Good Feel Better
Torsdagen den 30 november kommer Look Good Feel Better ha årets sista utförsäljning av skönhetsprodukter till förmån för vår kursverksamhet för kvinnor under cancerbehandling. Plats: Karlavägen 108 (vid Garnisonen)
Hudkrämer och andra kosmetiska produkter ska vara dokumenterat säkra
KoHF vill påminna om att alla kosmetiska produkter ska vara dokumenterat säkra för att få säljas. Detta är det mest centrala lagkravet på den som tillverkar dessa produkter.
KoHF menar att det är spekulativt att använda ord som gifter mot bakgrund av att lagliga produkter måste vara dokumenterat säkra vid normal användning. Vi menar dessutom att det är onödigt att skrämma upp konsumenter för vanliga kosmetiska produkter som används dagligen.
EU:s vetenskapliga kommitté: konserveringsmedlet butylparaben säkert enligt aktuella begränsningsvillkor
EU:s vetenskapliga kommitté SCCS har presenterat sin slutliga hållning om det tillåtna konserveringsmedlet butylparaben. SCCS:s utvärdering beaktar även eventuella hormonstörande egenskaper hos ämnet. SCCS bedömer att butylparaben kan användas säkert i kosmetiska produkter i enlighet med aktuella villkor.
Debatt: Avloppsdirektivet bör inte genomföras alls
Bakom EU:s förslag till nytt avloppsdirektiv ligger en mycket bristfällig konsultrapport. Med denna som utgångspunkt kommer de sen fram till att kosmetik- och hygienprodukter står för 26 procent av förorenade ämnen (micropollutants). KoHF menar att det är förorenaren som ska betala för avloppsvattenrening men att detta måste baseras på fakta och inte godtycke.
Motioner under allmänna motionstiden 2023
Den allmänna motionstiden 2023 är avslutad. KoHF är positivt till att några av våra branschers utmaningar noteras av Sveriges riksdagsledamöter.
Sverige måste sätta ned foten kring EU-kommissionens förslag till avloppsförordning
EU-kommissionens förslag till avloppsförordning strider mot principen att förorenaren betalar. Att enbart sektorerna läkemedel och kosmetika nu ensamma ska ta ansvar är orimligt och Sverige bör istället verka för en evidensbaserad utveckling. Det skriver riksdagsledamoten Larry Söder (KD).
KoHF:s remissvar om EU-kommissionens förslag om direktiv om hantering av kommunalt avloppsvatten
Här kan du läsa KoHF:s svar på regeringens remiss om EU-kommissionens förslag om direktiv om hantering av kommunalt avloppsvatten från i våras.