Nyheter från KoHF
EU-kommissionen: försäkran om säkra kosmetiska produkter
Kosmetiska produkter ska enligt lag vara dokumenterat säkra vid normal användning. Ändå har användare av kosmetik frågor om säkerhet, eller är i vissa fall oroliga. För att på ett enkelt sätt informera om grundkrav på tillverkare av kosmetiska produkter finns nu dokumentet "Ensuring the safety of personal care products" från EU-kommissionen.
Webbtidningen Aktuell Hållbarhet Direkt uppmärksammar lagförslaget om mikroplast: Lagstiftning mot kosmetika ger falsk trygghet, säger branschen
- källorna (till mikroplast i haven) är många. Att gå in och lagstifta i ett land, mot en bransch kan skapa en falsk trygghet om att man löst problemet vilket förstås inte är fallet. Vi ser hellre att Sverige arbetar för regelverk på EU-nivå, säger Peter Jansson till Aktuell Hållbarhet.
Kemikalieinspektionen noterar i sin rapport att mikroplaster från kosmetiska produkter utgör en liten andel av den totala mängden mikroplaster i den marina miljön. De studier som gjorts uppskattar att nivån ligger på 0,1 till någon procent. De största källorna till plast i havet är istället troligen bildäck, färg, konstgräs, men framförallt nedbrytning av plastfragment från påsar och förpackningar med mera
Fyra ftalater klassade som hormonstörande i REACH: DBP, BBP, DEHP och DIBP - redan förbjudna i kosmetik
Media tar ofta upp kosmetiska produkter som exempel på konsumentprodukter med ftalater. Senast i raden är tidningen ETC. Detta är vilseledande då de ftalater som nämns redan är förbjudna i kosmetiska produkter.
Lagkrav om effektbevisning gäller även påståenden för ”whitening”-tandkrämer
Tandkrämer som säljs i handeln och som i reklam påstås ge blekande effekt, så kallade whitening-tandkrämer, ska dels vara säkra för användaren och dels leva upp till den påstådda effekten. Effektbevisningskravet gäller dessa tandblekningsprodukter och alla andra kosmetiska produkter.
Kosmetik- och hygienföretagen känner till att tandkrämsföretagen lägger ett omfattande arbete på kliniska tester av sina produkter och vi finner det osannolikt att de påståenden som företagen gör inte skulle vara väl underbyggda.
Testfaktas tester ger dålig vägledning eftersom de använder fel bedömningsverktyg för kosmetik
KoHF tycker att det är olyckligt att Testfakta i test efter test medvetet eller omedvetet glömmer att redogöra för hur kosmetiska produkter regleras utifrån kunskap om säkerhet för konsumenten. Istället nämner Testfakta bara potentiella faroegenskaper hos enskilda ingredienser, alltså endast en del av de omfattande lagkraven för dessa produkter.
Munvårdsbranschen orolig över risk för försämrad tandhälsa, och över okunskap om fluor i munvårdsprodukter
Tandkrämstillverkare och branschen är orolig över utvecklingen för denna folkhälsofråga, och att den som läser lösryckta uppgifter på nätet, och inte fakta från tandvårdsprofessionen, kanske inte ges möjlighet att förstå hela frågan om varför man använder fluor i munvårdsprodukter.
Swedish Beauty & Cosmetics Awards – nominerade hår
Nu drar det ihop sig. Halva gänget nominerade är nu ute. Herr och Hår. Nu väntar vi med spänning på kosmetiknomineringarna som släpps denna vecka och vecka 10. Ikväll har Kosmetikjuryn sammanträde och vi kommer inom kort kontakta nominerade och annonsera ut de nominerade.
Alla nominerade finner du på www.beautyawards.nu där du också kan köpa biljetter!
Media release från Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF om felmärkta kosmetikprodukter
KoHF stämde i februari 2015 bolaget bakom hemsidan nordicfeel.se som säljer kosmetik. Stämningen rörde bland annat försäljning av vid den tidpunkten bristfälligt märkta produkter. Sedan dessa har bolaget bytt ledning som nu har ett fullgott fokus på kvalitetskontroll. Därmed har bolaget och KoHF kunnat göra upp i godo.
Ändrad reglering av UV-filtret Benzophenone-3 publicerad
Nu har EU-kommissionen publicerat de nya reglerna om UV-filtret Benzophenone. Det tillåtna UV-filtret ska från och med 3 september 2017 leva upp till villkoren i den nya EU-förordningen 2017/238
Förvirrat om kemi och hårvård i TV4 Nyhetsmorgon lördag den 4 februari
I programmet diskuterades initialt schampo efter hårtyp på ett balanserat sätt, men så småningom går man in på kemin i produkterna, och då blir det inte så lätt att begripa. Inte bara alla schampon, utan allting består av kemi. Det finns alltså inte mer eller mindre kemi eller kemikalier i olika produkter, utan det är alltid 100%.
KTF blir Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF
I dag byter branschföreningen Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet namn till Kosmetik- och hygienföretagen. Detta för att göra det tydligare vilken bransch vi företräder.
Läkemedelsverket presenterar rapport om regeringsuppdrag om snabbare anpassning av kosmetikareglerna, färgämnen
KOHF menar att ökad och snabbt omsatt kunskap i sig alltid är positiv då den ökar möjligheten att fatta bra beslut. Vi är dock något tveksamma till att fokus på färgämnen är en optimal prioritering utifrån hälso- och miljöperspektivet.
KOHF har inte noterat specifika varningssignaler i vetenskaplig litteratur eller från obligatorisk marknadsuppföljning om just färgämnen i kosmetiska produkter, men är givetvis behjälplig i Läkemedelsverkets arbete om så krävs.
Europeiska kosmetikbranschens undersökning visar 82 procent minskning av mikroplastkulor
Den europeiska kosmetikbranschen är glad över att få dela resultatet av undersökningen om utfasning av mikroplastkulor:
- I en snabb och omfattande utfasning visar det sig att minskningen mellan 2012 och 2015 är 82 procent i produkter för personlig hygien samt kosmetik som tvättas av och som har ett exfolierande eller rengörande syfte.
Som vi har längtat – biljetterna till Beauty Awards ute nu!
Äntligen kan ni beställa biljetter till galan. Begränsat antal platser. Läs mer på: www.beautyawards.nu
Eftersom vi har 10 års jubileum så är trycket på biljetter extra stort. Vänligen beställ så snart ni kan för att inte gå miste om era biljetter till årets storslagna fest där vi korar värdiga vinnare!
Deadline för beställning av biljetter är 15 mars.
SCCS opinion, remiss: föreslagna konserveringsmedlet HEPB säkert vid max 0,7 %
Hydroxyethoxyphenyl Butanone (HEPB) är idag inte tillåtet som konserveringsmedel, och återfinns därför inte i EU-kosmetikregelverkets bilaga över tillåtna konserveringsmedel. Industrin har föreslagit ämnet som nytt tillägg till bilagan och därför lämnat in säkerhetsdata till EU-kommissionen och SCCS, EU:s oberoende vetenskapskommitté.
SCCS:s bedömning: säkerhet vid maximalt: 0,7 % i alla kosmetiska applikationer. Deadline för kommentarer till Europakommissionen är 10 mars, 2017
Kosmetikprodukter: Varumärkesfuskare kan inte dölja sig bakom utländska företag
Genom två viktiga domstolsavgöranden står det nu klart att varumärkesfuskare inte kan dölja sig bakom utländska företag. Högsta domstolen har slagit fast att svensk domstol är behörig att pröva frågan om intrång i varumärken som gäller i Sverige. Dessutom har Stockholms tingsrätt nu konstaterat att det Hong Kong-baserade företaget Vivamondo Limited (Vivamondo) via hemsidan Vivamondo.se har begått varumärkesintrång i Sverige.
SCCS opinion, remiss: konserveringsmedlet PHMB säkert vid max 0,1 %
SCCS bedömning: säkerhet vid maximalt: 0,1 % i alla kosmetiska applikationer.
Deadline för kommentarer till Europakommissionen: 10 mars, 2017