Etanol, en vardagshjälte hotad av EU:s klåfingrighet

Etanol, en vardagshjälte hotad av EU:s klåfingrighet

Källa: NWT 2024-06-10

KoHF och KTF har låtit publicera en artikel i Nya Wermlands-tidningen (NWT) om att ett eventuellt kommande förbud mot etanol i kemisk-tekniska produkter, desinfektionsmedel och parfym skulle få katastrofala konsekvenser. handsprit, rengöringsmedel och parfym skulle bli olagliga.

Föreställ dig en värld utan handsprit, rengöringsmedel eller parfym. Det är en mardröm som kan bli verklighet om EU:s kemikaliepolitik inte ändras. Etanol, den alkohol som finns i öl, vin och fermenterade produkter som nybakat bröd viss filmjölk med mera, är under attack av EU:s byråkrati. Följderna kan bli förödande för samhället.

EU:s kemikaliepolitik baseras på en föråldrad syn på risk. istället för att fokusera på hur mycket av ett ämne vi utsätts för, tittar man bara på dess potentiella inneboende fara. Det betyder att även mindre farliga ämnen som etanol kan bli klassificerade som farliga och förbjudas. Att en överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker leder till mycket allvarliga hälsorisker är oomtvistat och av förklarliga skäl är kunskapen om hur etanol påverkar människor toxikologiskt omfattande.

Vi behöver en riskbaserad kemikaliepolitik som tar hänsyn till hur mycket av ett ämne vi utsätts för och hur det påverkar oss. Etanol är ett säkert ämne när det används på rätt sätt och detta är egentligen bara ett exempel på hur fel EU:s nuvarande kemikaliepolitik kan slå i vissa fall.

Sveriges Regering och Riksdag har ett avgörande ansvar för att värna om våra medborgares grundläggande friheter. Detta ansvar gäller i synnerhet när vi granskar förslag som kommer från EU. I detta sammanhang är det av yttersta vikt att EU:s kemikaliestrategi prioriterar att säkra våra medborgares hälsa snarare än att förbjuda redan säkra produkter.

Läs artikeln i sin helhet hos NWT

Olof Holmer, VD Kemisk-Tekniska Företagen

Föregående
Föregående

Rapport från Look Good Feel Better volontär-träff

Nästa
Nästa

The Advocate General of the European Court of Justice: -Cosmetics and Hair Care Products sold online within the EU must comply with the language requirements of the receiving country