Lagliga och tillförlitliga solskyddsmedel måste innehålla tillåtna UV-filter

Källa: Aftonbladet m.fl. tidningar

KoHF uppmärksammar Aftonbladets och ett flertal andra tidningars artiklar med en intervju med hudläkaren och forskare på hudcancer vid Sahlgrenska sjukhuset, Julia Fougelberg. I intervjun avråder Fougelberg från naturliga oljor så som olivolja, kokosolja och hallonfröolja som alternativ till lagliga och tillförlitliga solskyddsmedel.

Solskyddsmedel ska leva upp till EU:s regler och rekommendationer

Solskyddsmedel är lagtekniskt kosmetiska produkter och ska följa den gemensamma kosmetikaförordningen samt EU:s rekommendationer om effektivitet hos, och märkning av solskyddsmedel.

Produkterna ska vara dokumenterat säkra vid normal och förutsebar användning, solskyddsmedel ska dessutom vara testade enligt internationell standard avseende UV-skydd och innehålla tillåtna UV-filter (ingen av nämnda oljor är tillåtna som UV-filter). Vidare ska solskyddsmedel vara märkta så att det framgår vilket solskydd de utlovar samt hur man ska applicera dem för att uppnå ett utlovat skydd.

Alternativa produkter i sociala medier

På sociala medier förekommer ibland inlägg om dessa oljor och de omnämns då som naturliga och “giftfria”, men hudläkare Fougelberg menar att trenden att tro att allt som är naturligt är bra, och motsatsen att allt som är kemiskt är dåligt, är en dålig trend. Hon har svårt att förstå varför man vill använda något som man inte har någon kontroll över. Fougelberg befarar att oljorna kan få personer att känna falsk trygghet ute i solen, och säger vidare:

- Teoretiskt sett skulle oljor kunna ge en mer intensiv bränna till och med. Hellre att du inte använder solskydd alls än att du använder de här oljorna, säger hon.

Kläder, hatt, solglasögon - och tillförlitliga solskyddsmedel

De bästa sätten att skydda sig mot solen är att hålla sig i skuggan, ha täckande kläder, solglasögon och huvudbonad, säger Fougelberg. De delar av kroppen som inte är täckta bör man smörja in med (laglig och tillförlitlig) solkräm. Dessa råd är något som KoHF skriver under på, och vi bedömer den hållningen som konsensus i solskyddsmedelsbranschen.

Föregående
Föregående

Look Good Feel Better

Nästa
Nästa

Läkemedelsverket ger råd om solande och solskyddsmedel