Solskyddsmedel en vinst för folkhälsan

Solskyddsmedel en vinst för folkhälsan

En rapport från norska vetenskapskommittén för mat och miljö, VKM, konstaterar att användning av solskyddsmedel skyddar mot vissa former av hudcancer och är bra för befolkningen.

Norge och Sverige har likt övriga nordiska länder en hög förekomst av olika former av hudcancer, och dödlighet p.g.a. malignt melanom, och ligger inte smickrande i den globala toppen av ”hudcancerländer” efter Australien och Nya Zeeland. Att använda solskyddsmedel är ett kompletterande sätt att skydda huden, vid sidan om skyddande kläder och huvudbonad. Samtidigt pågår en diskussion om vissa ämnen som finns i produkterna skulle kunna ge hälsoskador.

VKM: risken med tillåtna UV-filter obetydlig

VKM konstaterar dock att risken med användning av i studien aktuella UV-filter är obetydlig, då den dagliga exponeringen av UV-filter genom solskyddsmedel är flera gånger lägre än mängderna som skulle kunna orsaka skadliga hälsoeffekter.

Strikta EU-regler

KoHF vill förtydliga att regelkravet är att endast UV-filter som är tillåtna genom EU:s kosmetikaförordning får användas i solskyddsmedel och vidare måste dessa liksom andra kosmetiska produkter vara dokumenterat säkra enligt formella krav på säkerhetsrapportering. 

Solskydd även en viktig faktor mot förtida hudåldrande

Vid sidan om den centrala folkhälsofrågan hudcancer är solskydd också en viktig faktor för att fördröja utvecklandet av förtida ålderstecken i huden, såsom rynkor, ojämn pigmentering, förtjockad hud och minskad elasticitet.

KoHF:s användarenkät om solskyddsmedel

KoHF:s återkommande enkäter om användning om av solskyddsmedel visar tyvärr att c:a 30-35 procent inte använder solskyddsmedel. Glädjande nog är dock siffrorna lägre för den yngsta respondentgruppen i våra enkäter, de som är mellan 18 och 29 år: 15 procent. Det framgår inte i våra enkäter om eller hur övriga skyddar sig, men KoHF hoppas att de använder skyddande kläder och har kännedom om ett gott solbeteende t.ex. att söka skugga när solen är som starkast, mellan c:a kl. 11 och 15.

Här kan du läsa KoHF:s senaste användarenkät.

Den som önskar publicera resultat från enkäten förbinder sig att följa dessa villkor från Yougov:

  • ”Om resultaten publiceras ska YouGov alltid tydligt uppges som källa.”

  • ”Innan undersökningens resultat publiceras ska YouGov få del av och godkänna pressmeddelande eller annan användning av resultaten.”

 

KoHF önskar att branschen, sjukvården och myndigheter med gemensamma krafter vill uppmärksamma svenskar på att vi måste bli duktigare dels på att skydda oss i solen för att bromsa hudcancerutvecklingen, dels på att genom egenkontroll och besök hos vårdcentralen tidigt upptäcka avvikande pigmentfläckar eller sådana som ändras över tid.

 

Fakta om VKM:s rapport

Rapporten är framtagen av norska ‘Vitenskapskomiteen for mat og miljø’, som är en oberoende och tvärvetenskaplig kommitté, vilken ger råd till norska myndigheter i hälso- och miljöfrågor.

VKM har undersökt de sex mest använda UV-filtren i solskyddsmedel i Norge (nämnda UV-filter är vanliga även i solskyddsmedel på den svenska marknaden): Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Salicylate, Octocrylene och Titanium Dioxide i nanoform.

Läs rapporten från VKM här: https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/nytteogrisikovurderingavsolkrembruk.4.5bcc54501619334f196f1b25.html

Föregående
Föregående

Läkemedelsverket ger råd om solande och solskyddsmedel

Nästa
Nästa

Business Sweden erbjuder programmet S-Beauty Partner Connect & Marketing Campaign in Asia