KoHF informerar om säkra solskyddsmedel
KoHF informerar om säkra solskyddsmedel
KoHF noterar att SVT idag 11 juni skriver om solskyddsmedel.
Kosmetiska produkter ska vara dokumenterat säkra
Tillverkare av solskyddsmedel och andra kosmetiska produkter ska leva upp till EU:s krav om tillverkning, innehåll och märkning m.m. med målet att produkterna ska vara dokumenterat säkra vid normal användning. Säkerhetskravet inbegriper att hänsyn tas till i produkten ofrånkomliga, mycket låga halter av andra (spår-)ämnen än de som aktivt tillsats.
Säker innebär mer explicit att produkterna inte får orsaka människan ohälsa om de används på huden (samt på håret och yttre slemhinnor för andra produkter än solskyddsmedel)
De verksamma UV-filtren i solskyddsmedel är genom ansvariga myndigheters beslut tillåtna att använda i solskyddsmedel på EU-marknaden (förmarknadskontroll). Säkerhet är också ett annat sätt att säga att något understiger tolererbar risknivå.
Octocrylene – ett säkert UV-filter
Octocrylene är ett oberoende säkerställt och i EU tillåtet UV-filter. Ämnet nämns i en aktuell studie vilken visar att spårhalter av ämnet benzophenone kan förekomma om octocrylene tillsats ett solskyddsmedel. Man bör dock notera att den cancerframkallande potentialen för benzophenone via huden aldrig har visats. IARC (International Agency for Research on Cancer) och EFSA (European Food Safety Authority) anger tydligt detta i utvärderingsrapporterna om ämnen. Exponeringen som beskrivs av studien skulle vara maximalt 0,5 mg / dag (vid applicering av 18 g solskyddsmedel per dag), tre gånger lägre än den maximalt tolererade orala dosen.
EU:s oberoende vetenskapliga kommitté har dessutom nyligen bedömt Octocrylene som säkert.
Kosmetiska produkter och information om hur länge de håller
EU:s kosmetikförordning ställer tydliga krav på så kallad hållbarhetsmärkning. Hållbarhetsmärkning förekommer i två varianter beroende av hållbarhet i oöppnat skick:
- Produkter som är hållbara i oöppnat skick i minst 30 månader ska – notera att det finns produkter som p.g.a. mycket lång hållbarhet, t.ex. de i aerosolförpackning, inte behöver märkas - vara märkta med "öppen burk"-symbol inklusive hållbarhetsperiod (anges oftast i antal månader) när produkten väl öppnats, eller
- Produkter som är hållbara i oöppnat skick maximalt 30 månader ska vara märkta med bäst före-datum och med "timglassymbol" eller texten ”bäst före…” på nationellt språk
Tillverkaren är skyldig att analysera och i obligatoriska "Cosmetic Product Safety Report" dokumentera hållbarhet och att garantera att säkerheten bibehålls under normal tidsperiod för transport och lagring m.m. samt under användningen.
KoHF bekymras över att säkra solskyddsmedel ifrågasätts på oklara grunder. Det är olyckligt om människor skräms till att inte skydda sig mot solens skadliga UV-strålar, och detta speciellt då svenskar är några av de som drabbas mest frekvent av hudcancer.
Solskyddsmedel och andra kosmetiska produkter i EU regleras av ett av de mest strikta och dynamiska regelverken för konsumentprodukter. Konsumenten kan därför tryggt fortsätta att använda dessa produkter.
Här förklarar Läkemedelsverkets toxikolog Elmira Tavoosi om solskyddsmedel, hållbarhet och säkerhet.
Läs även om riskkommunikation på kohf.se.
Bild: Dua Chuot