Solskyddsmedel är säkra och är ett viktigt komplement för folkhälsan
Solskyddsmedel är säkra och är ett viktigt komplement för folkhälsan
KoHF noterar att mediekanaler uppmärksammar en artikel i tidningen Råd & Rön, om solskyddsmedel och UV-filter i dessa.
Kosmetiska produkter regleras genom EU:s kosmetikaförordning
Tillverkare av solskyddsmedel och andra kosmetiska produkter ska leva upp till EU:s krav om tillverkning, innehåll och märkning m.m. med målet att produkterna ska vara dokumenterat säkra vid normal användning. De verksamma UV-filtren i solskyddsmedel är genom ansvariga myndigheters beslut tillåtna att använda i solskyddsmedel på EU-marknaden (förmarknadskontroll). De UV-filter som nämns i artikeln är alla tillåtna att använda i säkra solskyddsmedel i Sverige och på EU-marknaden. Kosmetiska produkter på den svenska marknaden kontrolleras av Läkemedelsverket, både avseende om de lever upp till kraven på skydd mot solens UV-ljus och om de motsvarar säkerhetskraven.
Kosmetiska produkter som lever upp till de högt ställda kraven i EU-regelverken är säkra att använda. KoHF beklagar om vissa mediekanaler nu feltolkar Råd & Röns artikel från tidigare i vår. I den artikeln nämner Läkemedelsverkets representant det viktiga att lagstiftningen inte bara tar hänsyn till inneboende egenskaper hos ingredienser, t.ex. om de är potentiellt hormonstörande, utan också hur ingredienserna är tänkta att användas. Här beaktas alltså även koncentrationen av ingrediensen i produkten samt var (på kroppen) och hur produkten används (sköljs den av, eller lämnas den kvar på huden etc?).
I värsta fall befarar KoHF att sådana artiklar skrämmer människor till att inte skydda sig mot solens skadliga UV-ljus vilket i ett bredare perspektiv är ett hot mot folkhälsan.
KoHF råder fortsatt människor att undvika att vara i solen under de intensiva soltimmarna (c:a 11-15), att fortsatt skydda sig med kläder när man är ute i solen, samt att komplettera skyddet med solskyddsmedel.
UV-filters säkerhet bedöms inom ramen för EU:s kosmetikaförordning
EU:s förordning om kosmetiska produkter har som grundprincip säkerhetsvärdering och riskhantering, vilka garanterar en hög skyddsnivå för konsumenter och användare. De verktyg och mekanismer som förordningen erbjuder är robusta och tillräckligt starka för att riskhantera ingredienser i kosmetiska produkter, och beaktar då naturligt även dessa ämnens möjliga endokrina aktivitet i relation till människors hälsa.
Just nu bedömer EU-kommissionens oberoende vetenskapliga kommitté (SCCS) ett antal ingredienser, som kan användas i kosmetiska produkter, avseende just om ingredienserna är säkra avseende möjliga oönskade effekter på människans hälsa. Hittills har kommittén bedömt en handfull ämnen, bland andra i Råd & Röns artikel nämnda octocrylene och homosalate, varav inget har föreslagits förbud.
KoHF stödjer denna löpande process för att hela tiden hålla regelverket om kosmetiska produkter a jour i förhållande till nya rön.