Vi behöver höja medvetenheten om vikten av att skydda sig i solen – inte skrämmas till att undvika säkra solskyddsmedel

Kosmetik- och hygienföretagen (KoHF) informerar om solvanor och solskyddsmedel med anledning av ett blogginlägg av Dr Sanna Ehdin i Epoch Times (1), vilket KoHF bedömer riskerar att vilseleda konsumenter.

Epoch Times skriver själva bl.a.: Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik.

KoHF menar dock att Epoch Times knappast kan sägas stå för dessa värden om de publicerar dylikt material på sin hemsida.

Hudcancer vanligt i Sverige

Hudcancerfallen i Sverige har under flera år ökat, och hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Intermittent solande (vistelse inomhus stora delar av året visavi stor solexponering under kort tid under semestern) utan solskydd nämns som huvudorsaken. Hudcancer kan med rätta sägas vara ett folkhälsoproblem.

Att då som Dr Sanna Ehdin utan saklig grund bl.a. påstå att solskyddsmedel kan ge cancer riskerar att medföra att människor i lägre grad skyddar sig i solen.

Det kan vara värt att påtala att Konsumentverket tidigare i år har aktiverat ett ärende mot Dr Sanna Ehdin, då om ett blogginlägg ”6 råd mot virusinfektion”. Konsumentverket: ”I ljuset av pandemin covid-19 bedöms marknadsföringen även ha en påtryckande effekt på genomsnittskonsumenten och är därmed även aggressiv och i strid med marknadsföringslagen.

- Även om det rör olika ärenden ställer sig KoHF frågande till avsikten med utspelen från Dr Sanna Ehdin. Till saken hör att Ehdin också säljer solskyddsmedel.

Skydda dig med kläder och rätt beteende, och komplettera med säkra solskyddsmedel

KoHF delar ansvarig myndighet, Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation (2) om att man ska skydda sig genom att undvika direkt solljus mitt på dagen (bebisar och små barn bör över huvud taget inte utsättas för direkt solljus). Vidare, då man är i solen bör man ha skyddande kläder, hatt och solglasögon samt skydda bara hudytor med solskyddsmedel (”solkrämer”).

Följer man dessa vedertagna råd behöver man inte riskera att vilseledas av skrämselbudskap om solskydd.

Säkra, tillåtna solskyddsfilter

De solskyddsfilter som används i solskyddsmedel i EU är av EU:s vetenskapliga kommitté SCCS bedömda som säkra för alla användare. Mot den vetenskapliga bedömningen, och efter övervägande av EU:s ansvariga myndigheter är de aktuella solskyddsfiltren av EU-kommissionen formellt antagna som tillåtna i EU:s kosmetikaförordning (3).

1) https://www.epochtimes.se/Dr-Sanna-Ehdin-Vanliga-solkramer-kan-skada

2) https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/rad-och-rekommendationer/

3) EU förordning 1223/2009, bilaga VI


Föregående
Föregående

Media lyfter KTF:s kritik mot utredning om kemi

Nästa
Nästa

Konsekvens av statlig utredning: Förbud mot fluor i tandkräm och ytdesinfektion med isopropanol