Branschen är på väg att nå sitt mål om hållbar palmolja

Branschen är på väg att nå sitt mål om hållbar palmolja.

2015 satte KoHF som mål att minst 90% av den palmolja som utgör utgångsmaterial i branschens produkter ska vara certifierat hållbart odlad senast 2020. En mätning har nyligen genomförts för 2019 som indikerar att branschen kommer nå sitt mål nästa år.

Bakgrund

Kosmetik-, hygien- och rengöringsprodukter innehåller ofta oleokemi-derivat av olika fetter. Inte sällan är källan till denna kemi palmolja och palmkärnolja. Det är inget problem i sig. Oljepalmen, som oljan kommer ifrån är väldigt produktiv per uppodlad hektar och utgör en viktig inkomstkälla för människor i de länder med tropiskt klimat där den kan odlas.

Tyvärr har oljepalmen allt för ofta odlats på ett icke hållbart sätt där viktiga ekologiska och sociala aspekter har satts på undantag. På grund av detta bildades Roundtable on Sustainable Palmoil – RSPO. Det är ett globalt nätverk av företag, NGOs och andra organisationer som arbetar för att tillse att oljepalmer odlas hållbart genom att skapa kriterier för hur odlingen ska gå till.

Målsättningen om hållbar palmolja ser ut att kunna nås.

På initiativ av Kicks var KoHF med och bildade Swedish Initative on Sustainable Palm Oil in cosmetics and detergents - SISPO i oktober 2015 med målsättningen att branschen ska nå minst 90% certifierat hållbar palmolja år 2020. Aktiviteterna i gruppen har varit många; rapporter och guidelines för hur man genomför certifiering har tagits fram, såväl som ordnande av seminarium och kommunikation med råvarutillverkare. Nyligen har en mätning via enkät utförts bland KoHFs medlemmar och associerade medlemmar. Den visade att de flesta som svarat på enkäten gick i mål med minst 90% certifierad palmolja redan 2019 och att samtliga företag som svarade känner sig trygga med att uppnå målet 2020.

Den viktigaste mätningen kvarstår!

I april 2021 kommer vi göra en ny enkät för att se att vi verkligen uppnått branschens mål, då är det än viktigare att vi får in så många svar som möjligt för att kunna känna oss trygga med resultatet. I och med den positiva indikationen vi fått om 2019 kan vi dock som bransch se fram emot mätningen under 2021 med viss tillförsikt.

Projektet är genomfört och avslutat

WWF har information om palmolja på sin hemsida: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/palmolja/

 

 

 

 

Föregående
Föregående

Swedish Beauty Awards 2021 - anmälan öppen

Nästa
Nästa

Swedish Beauty Awards 2021