Blekning, blondering
Blekning är den mest effektiva metoden för att ljusa upp naturlig hårfärg och (färg-)behandlat hår. I likhet med hårfärger blandas huvudkomponenten blekningsmedlet (pulver eller kräm) med oxidationsmedel, vanligtvis väteperoxid, och appliceras på håret.
Vad innehåller blekande produkter?
Blekande produkter innehåller huvudsakligen tre grupper av aktiva ämnen:
Alkali – för att öppna hårets fjällskikt och göra hårstrået tillgängligt för de blekande ämnena. De vanligaste ingredienserna i denna grupp är ammoniak och etanolamin.
Oxidationsmedel – för att starta processen och ge viss blekande effekt. Väteperoxid är vanligast.
Oxidationsmedel får innehålla maximalt 12 % väteperoxid, d.v.s. i oxidationsmedlet tillsatt eller frigjort väteperoxid.Blekande ämnen – för att få en blekande effekt som går utöver den som enbart oxidationsmedlet kan ge. Vanligen används persulfater, till exempel ammoniumpersulfat, natriumpersulfat eller kaliumpersulfat.
Blekningsmedel innehåller normalt inte hårfärgsämnen, men kan innehålla emulgerande, rengörande, buffrande, viskositetsreglerande och andra ämnen för att produkten skall kunna hanteras och appliceras.
Hur fungerar blekningsprocessen?
När man har blandat komponenterna och applicerat dem i håret kommer alkalin i blandningen att göra att hårets fjällskikt öppnas. Då kan blandningen tränga in djupare i hårstrået och börja verka. Därefter gör effekten från oxidationsmedlet och eventuell persulfat att färgpigment i håret börjar lösas upp och brytas ned. Det gäller såväl naturliga pigment som dem som bildats vid tidigare hårfärgning.
Vid en fullständig blekning löses pigmenten upp helt och lämnar efter sig ett litet hål i barken (cortex). Om den blekande effekten av blandningen inte är tillräcklig kan man få en så kallad partiell, eller ofullständig blekning – särskilt på mycket mörkt hår – och resultatet kan bli en gul- till orangefärgad nyans. Denna kan kompenseras antingen genom ytterligare blekning (om håret är i god kondition) eller genom efterbehandling med en komplementär färg. Observera att vid blekning av håret så kommer färgskiftningen att gå från mörkare hår via orange och gult till blekt hår. Därför är det viktigt att välja en produkt eller blandning som passar till både det steg man utgår ifrån och det man vill uppnå, så att man vet att effekten kommer att räcka till.
Vad händer om man bleker ett redan behandlat eller skadat hår?
Det bör gå 5-6 veckor mellan behandlingarna och då ska bara det nyutväxta håret behandlas. Detta för att undvika att håret blir torrt och skadat, men även för att det skall bli en jämn blond hårfärg på hela hårlängden.
Om håret redan är skadat är risken med upprepad blekning att det inte går att återfå hårets struktur ens med vårdande produkter och därmed att skydda håret från normalt slitage. Kunden bör i detta läge avrådas från vidare blekning, blondering.