Uppdaterad: 2025-01-20 (Peter)

Bör diskuteras 26/3: “kaskadeffekter”: bör texter i länkade sidor också ses över?

Beakta: “Råd om kosmetika till barn” https://www.lakemedelsverket.se/sv/kosmetika/innehall-i-kosmetika/kosmetika-till-barn#hmainbody1

  • Bl.a. finns ett där ett avsnitt om Barntvål och barnschampo respktive Barnolja och barnsalva. Det har inte vi i vår text.

[Peter: förslag på inledning (hämtad från Torr bakom öronen)]

KoHF ger här råd dels om hur man på bästa sätt tar hand om små barns ömtåliga hud, dels om frågor som kan vara aktuella för större barn och tonåringar. KoHF förklarar också den omfattande lagstiftningen, så att de som använder kosmetiska produkter och produkter för personlig hygien ska kunna känna sig trygga.

Sidan är uppdelad i avsnitt om Baby och små barn, om Större barn och tonåringar samt Allmän information.

[Peter: generellt: besluta om positionering i respektive sektion]

Baby och små barn

[Peter: text/förslag från Torr bakom öronen modifierad och inkluderad här 2025-012-20]

Gravida och småbarnsföräldrar har ofta frågor om barns hygien och hur hygienprodukter ska användas på bästa sätt.

En viktig del av omsorgen om ett nyfött barn är att sköta barnets hygien. Den första tiden kan barnet badas flera gånger i veckan. Allt eftersom barnet växer behöver rutinerna ändras. Barnet börjar krypa och upptäcka världen med händerna och smutsar ner sig när det äter och leker. Tvätta ansikte, händer och rumpa varje dag och bada när det finns behov, eller bara för att det är en mysig stund för barnet. Lär det större barnet tidigt att tvätta händerna före måltider och efter toalettbesök. Om man inte har tillgång till tvål och vatten är det praktiskt att ha våtservetter för barn till hands.

Små barns hud är extra känslig, vilket beror på att den ännu inte hunnit utveckla samma struktur [Peter: och funktion] som hos en vuxen. Bland annat blir barns hud lättare torr och irriterad och är mer känslig för till exempel infektioner. Många hudåkommor går att förebygga och påverka genom att vara noga med barnets hygien, och att använda produkter speciellt avsedda för barn och deras behov.

EJ KLAR: Regler för innehåll och märkning av kosmetiska produkter

Kosmetiska produkter är strikt reglerade genom EU:s kosmetikaförordning. Förordningen reglerar allt från produktutveckling, innehåll, märkning, tillverkning, säkerhetsbedömning till marknadsföring . Fokus ligger på användarens hälsa och säkerhet. Produkterna ska kunna användas säkert av alla om inga speciella villkor visas i produktmärkningen. Ett sådant villkor kan vara “Får inte användas till barn under 3 år”.

Tillverkaren ansvarar för att dokumentera produkternas säkerhet. Tillverkaren är också skyldig att följa upp produkter på marknaden. I Sverige är Läkemedelsverket ansvarig myndighet och den som kontrollerar att reglerna kring kosmetika och hygienprodukter efterlevs.

EJ KLAR: Särskild säkerhetsvärdering - produkter för barn under 3 år

[Peter: bör vi beakta att SCCS nu ofta ges uppdrag att värdera säkerhet även för barn 3-10 år? Bör denna text, om den ska kvarstå sammanfogas texten om Regler…?]

Utöver den den obligatoriska säkerhetsvärderingen, krävs för produkter för barn under 3 år en särskild värdering. Anledningen är barns stora hudyta (relativt vuxnas) samt att barns hud inte är färdigutvecklad avseende funktion och skydd.

Läs mer om kraven på den som tillverkar produkter för barn och unga (kosmetiska produkter

HA KVAR?: Ta hand om babyns och det lilla barnets hygien

Byta blöja

(från foldern Torr bakom öronen) Tvätta blöjområdet med mild tvål och vatten eller en våtservett. En våtservett rengör och återfuktar huden på samma gång. Tvätta alltid framifrån och bakåt. Gör noga rent och torka ordentligt torrt så att inte fukt ligger kvar. Blir rumpan röd och irriterad kan salva eller zinksalva användas. Tänk på att byta en bajsblöja så fort som möjligt och lufta gärna rumpan en stund innan den nya blöjan sätts på.

Gravida och ammande

[Peter: reviderad text 2025-01-20]

Under graviditet och amning kan kroppen vara känsligare. Även om produkterna ska vara dokumenterat säkra vid normal användning, kan vissa ändå kan vara oroliga för att använda kosmetiska produkter vid graviditet och amning. Om man känner oro kanske man av just den anledningen ska välja att undvika användning av kosmetiska produkter andra än vardagsprodukter t.ex. tvål, tandkräm, schampo, solskyddsmedel.

[Peter: avsnittet Gravida och ammande => egen sida ?]

[Peter: förslag: stryks] (Kosmetiska produkter ska vara säkra, oavsett vem som använder dem. Säkerheten för den blivande mamman och det ofödda barnet är en del av den obligatoriska säkerhetsvärderingen av kosmetiska produkter, oavsett vilka.

[Peter: förslag: isf lobbying, ej info på denna sida]

//Kolla 1177, MVC-råd => gå igenom separat i KoHF TK Barn och unga

https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/graviditet/

https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/

https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/att-ta-hand-om-barn/barnsakerhet/barn-och-kemikalier/

  • “De (kosmetiska produkter) innehåller kemikalier. Använd därför inte mer än nödvändigt av produkter som exempelvis schampo, tvål, deodorant och hudkräm.”

  • “Undvik parfymerade produkter” (Peter: rätt OK förutom “…minska antalet kemikalier du får i dig.”

  • “Undvik hennatatueringar och hårfärg” (Peter: rätt OK)

  • “Använd våtservetter endast i undantagsfall” (Peter: rätt OK)//)

Känslighet mot parfym och parfymämnen

[Peter: reviderad text 2025-01-20]

För den som är eller misstänker sig vara allergisk/överkänslig mot dofter, eller bara känner obehag av dofter (doftöverkänslighet), är det enklaste rådet att välja oparfymerade produkter. Parfyminnehåll måste visas med ordet parfum i den obligatoriska ingredienslistan. Vissa specifika parfymämnen måste dessutom även de visas.

För den som ändå vill ha en parfymerad produkt blir rekommendationen att hos dermatolog låta undersöka sig för vilka parfymämnen som ger upphov till känslighet i huden.

Läs även om allergi och irritation /

Munvård

[Text: Camilla Faberberg (2024-01-19)]

Redan när ett barn får sin första tand är det dagas att börja med tandborstningen. För att förebygga karies måste [Peter: bör/måste?] man tillföra fluor till tandytan, två gånger om dagen.

• Gör det till en rutin att borsta tänderna morgon och kväll.

• Använd en mjuk barntandborste som är skonsam mot tandköttet. Välj barntandkräm för barn upp till 6 år. Den är anpassad i smak och har lägre fluorhalt (1000 ppm [Peter: förklara ppm?]).

• Borsta mjukt och massera tandköttet med tandborsten. Använd en liten mängd tandkräm, stor som en ärta.

• Lär barnet att inte svälja tandkrämen.

• Många barn vill borsta tänderna själva, men det är viktigt att en vuxen hjälper till. Ofta rekommenderas att barnet börjar borsta tänderna själv först vid 9-10 års ålder, eftersom finmotoriken inte är tillräckligt utvecklad innan dess. Det är viktigt att sköta mjölktänderna så att de nya tänderna växer fram i friskt tandkött.

• Större barn, från 6år, kan komplettera munvårdsrutinen med munskölj, speciellt om det finns tendens till mycket karies. Välj en produkt för åldersdgruppen som har en anpassad fluorhalt.

Läs mer om munvård

Våtservetter

Våtservetter kallas ofta också tvättservetter eller wipes. Läs mer om hudrengörande och -vårdande våtservetter.

Ansiktsfärger

Ansiktsfärger som är avsedda för barn är kosmetika och hygienprodukter, men måste utöver kraven i kosmetikalagstiftningen även uppfylla kraven enligt direktivet om leksakers säkerhet om produkten innehåller sådana.

Läkemedelsverket som är ansvarig myndighet brukar återkommande uttala sig om ansiktsfärger för barn, ur ett kosmetikaperspektiv, t.ex. om s.k. “halloweensmink”.

Förvara kosmetiska produkter

Förvara kosmetiska produkter och produkter för hushållsrengöring borta från små barn. Barn ska inte leka med dessa produkter och därmed riskera att svälja innehållet.

Giftinformationscentralen svarar på frågor om akuta förgiftningar.

Större barn och tonåringar

Avancerad hudvård och barn

KoHF har noterat debatten som uppkommit med anledning av inslag på vissa sociala medieplattformar om avancerad hudvård. Barn och unga är inte avsedd målgrupp för anti age-hudvård. Fokus för unga människors hygien bör istället vara hud- och hårvård samt tandborstning och inte minst att skydda huden från solens skadliga strålar.

Läs mer om avancerad hudvård och barn

Tatueringar

Tatueringsfärger är inte kosmetiska produkter. Läs mer om tatueringsfärger hos ansvarig myndighet, Läkemedelsverket.

KoHF varnar specifikt för olagliga svarta, tillfälliga hennatatueringar. Läs mer om olagliga hennatatueringar

EJ KLAR: Hårfärger

Hårfärger är inte avsedda till personer under 16 år. Frisörer bör vid behov fråga den blivande kunden om ålder, men även om kunden någon gång låtit göra en hennatatuering.

Funderar du som gravid eller ammande på att färga håret? Se avsnittet Gravida och ammande ovan om säkerhetskravet för kosmetiska produkter.
/Ställ fråga till KoHF TK Hårfärg + flytta till Gravid/ammande, även Hårfärg + test, blekning blondering: Länk till eget avsnitt//

Varningstest för allergi?

2024-04-22: Från LV:s hemsida:
Hårfärger och barn

Permanenta hårfärger ska inte användas på barn under 16 år, då de innehåller starkt allergiframkallande ämnen. Om du som vuxen färgar håret själv hemma, var noga med att ta hand om resterna så att ditt barn inte riskerar att komma åt dem.

Permanenta hårfärger ska absolut inte användas för att måla huden. Färg som är avsedd för huvudhår ska inte användas till att färga ögonfransar eller ögonbryn.


Deodoranter och antiperspiranter

Syftet med dessa produkter är att antingen maskera eller motverka lukt p.g.a. svettning i armhålan. Syftet med en deodorant är att dölja svettlukt med hjälp av parfyminnehåll. Antiperspiranter däremot hämmar svettutsöndringen.

Läs mer om deodoranter och antiperspiranter

Tonårshud med pormaskar och finnar

[Text: Camilla Faberberg (2024-01-19)]

I puberteten börjar talgkörtlarna i huden ofta producera mer talg vilket gör att porerna täpps till och pormaskar bildas. Det är också en miljö där bakterier kan växa till. Vissa personer får endast enstaka finnar medan andra kan få mer omfattande akne.

Kosmetiska produkter kan användas förbyggande för att rengöra och återfukta huden och hålla den i gott skick så att pormaskar och finnar reduceras och motverkas. Produkterna har inte syftet att bota eller att behandla akne.

Hudvårdsrutin för hud med tendens att få pormaskar och finnar:

• Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktstvätt. En ansiktsrengöring med salicylsyra [Peter: SCCS: 3-10 år?] kan hjälpa till att lösa upp tilltäppta porer.

• Komplettera med en mask eller milt exfolierande [Peter: förklara?] kräm någon gång i veckan för att ytterligare mjuka upp huden och lösa upp tilltäppta porer.

• Ett ansiktsvatten kan hjälpa till att ta bort smuts och överflödigt sebum.

• Återfukta huden regelbundet. Även fet och obalanserad hud behöver extra fukt.

• Välj en fuktgivande oljefri ansiktskräm som är anpassad för din hudtyp för bästa resultat. Undvik feta krämer och oljor som kan täppa till porerna.

• Det är viktigt att följa sin rutin då det tar tid innan man ser resultat.

Om du upplever mer omfattande problem, bör du istället vända dig till din läkare eller hudläkare.

Hudvårdande oljor

[Peter: Texten under Läs mer om hudvårdande oljor är uppdaterad 2024-12-12]

Naturliga oljor från växter och mineraloljor av rätt kvalitet och renhetsgrad kan användas i kosmetiska produkter. Kravet är som alltid att de är dokumenterat säkra.

Läs mer om hudvårdande oljor

Allmän information

EJ KLAR: Solskyddsmedel

Solskador är vanliga hos svenskar. Solskyddsmedel är ett bra komplement till skyddande kläder, solhatt, solglasögon o.s.v. Små barn ska helst inte utsättas för direkt solljus.

Här kan du läsa mer om hur du skyddar barn och unga från solskador.

2024-12-11 => KoHF TK Solvård: diskutera och besluta om informationen, inkl. om “sola vid höga UV-index”

2024-04-22: Från LV:s hemsida:

det är viktigt att använda tillräcklig mängd solkräm och att upprepa insmörjningen efter exempelvis bad eller handdukstorkning.

Ingredienser och märkning

En central del i kraven om kosmetiska produkter är att ingredienserna och produkterna ska vara dokumenterat säkra och att produkterna ska visa fullständig innehållsförteckning.

Läs mer om ingredienser och hur de ska anges på förpackningen.

Läs mer

Djurförsök: i EU är djurförsök av kosmetiska produkter och av kosmetikaingredienser helt förbjudna. Läs mer.

Ekologisk kosmetik: kosmetiska produkter ska enligt lag vara dokumenterat säkra för den som använder dem. Ekologisk kosmetik är en marknadsnisch av kosmetiska produkter. Läs mer.

Vegansk kosmetik: Kosmetiska produkter ska enligt lag vara dokumenterat säkra för den som använder dem. Vegansk kosmetik är en marknadsnisch av kosmetiska produkter. Läs mer.

Övrig info, ej hanterad

Märkning (på förpackningen)

För att konsumenterna ska få information om vad som ingår i hygienprodukter finns t.ex. krav på att visa fullständig information om innehåll, hållbarhet, och ansvarigt företag.

> Förslagsvis ändra titeln Ingredienser (ovan) till Märkning och inkludera den texten? + texten under Ämnesgrupper (nedan)?

“För att konsumenterna ska få information om vad som ingår i hygienprodukter finns krav på att bl.a. visa fullständig information om: innehåll, hållbarhet (istället: hur länge produkten behåller utlovad funktion och säkerhet), och ansvarigt företag.

Produktinnehållet visas enligt internationellt antagna “språket” INCI (International Nomenclature on Cosmetic Ingrediensts). INCI-namn är förenklade kemiska namn, oftast angivna på engelska (ibland på latin, för botaniska ingredienser).

De vanligaste ämnesgrupperna (grupper av kemiska ämnen med likartad funktion) som ingår i en kosmetisk produkt är vatten, oljor, konserveringsmedel, tensider, mjukgörare, förtjockningsmedel och andra funktionella ämnen (till exempel UV-filter i solskyddsmedel eller fluor i tandkräm). Ibland tillsätts även parfym.

Läs mer om INCI

Läs även om EU-branschens ingrediensdatabas COSMILE och om EU-kommissionens ingrediensdatabas CosIng

Läs mer: https://www.kohf.se/mrkning

Torr hud och Vanliga hudproblem

> Bör vi adressera detta på den här sidan?

Ämnesgrupper

De vanligaste ämnesgrupperna som ingår i en kosmetisk produkt är vatten, oljor, konserveringsmedel, tensider, mjukgörare, förtjockningsmedel och andra funktionella ämnen (till exempel UV-filter i solskyddsmedel eller fluor i tandkräm). Ibland tillsätts även parfym.

> kan placeras under Ingredienser/Märkning?

Produkter för barn och unga