Avfall
KoHF information till frisörer och andra som använder kosmetiska produkter som en del i sin yrkesutövning – om avfall och skyldigheter enligt Avfallsförordning 2020:614
Kosmetikbranschen strävar efter att bidra till övergången till en cirkulär ekonomi. En del av denna är återvinning av material.
HANTERING AV HELT TÖMDA FÖRPACKNINGAR
Förpackningar till kosmetiska produkter som används yrkesmässigt hos frisören ska inte lämnas i förpackningsinsamlingens kärl för konsumentförpackningar. Ta kontakt med din lokala avfallsentreprenör om hur avfallet som genereras i salongen ska hanteras.
Förpackningar till de kosmetiska produkter som frisören säljer till kunden (”över disk”) ska dock sorteras i förpackningsåtervinningens insamlingskärl, vilket även inkluderar t.ex. aerosolbehållare av metall. Kravet är då att förpackningarna är helt tömda.
KoHF stödjer inom ramen för cirkulär ekonomi materialåtervinning där så är möjligt, vilket här innebär att den resurs som helt tömda förpackning utgör bör tas tillvara.
Farligt avfall och produktrester
Om yrkesutövaren av någon anledning vill bli kvitt kvarvarande produktrester eller lagrade produkter bör dessa hanteras på följande sätt avseende kosmetiska produkter (i relation till avfallshantering):
Peroxider, t.ex. väteperoxid: antecknas enligt avfallskod 16 09 03
Andra oxidationsmedel: antecknas enligt avfallskod 16 09 04
Aerosoler: Gaser i tryckbehållare (t.ex. hårsprej och hårmousse), antecknas enligt avfallskod 16 05 04
Mindre mängder av t.ex. schampo, balsam, blandad hårfärg hanteras som kommunalt avfall (tidigare kallat hushållsavfall)
Den som genererar avfall i sin verksamhet kan med fördel kontakta lokal avfallsentreprenör för frågor som rör både den praktiska och den administrativa delen av hanteringen av det farliga avfall som uppstår i verksamheten.
Avfallsförordning 2020:614
Sverige implementerade 2020 EU:s ramdirektiv om avfall (1) till svenska Avfallsförordningen (2), vilken trädde ikraft 1 november.
I förordningen finns bl.a. krav på den som yrkesmässigt hanterar och genererar farligt avfall i sin verksamhet. Detta kan gälla t.ex. frisörer, hudterapeuter och andra som genererar avfall från t.ex. kosmetiska produkter (3). Kraven består bl.a. i så kallad Anteckningsskyldighet. Anteckningsskyldighet innebär att den som yrkesmässigt hanterar t.ex. kosmetiska produkter eller den som denna anlitar för detta ska anteckna ett antal punkter i relation till avfall som är farligt avfall (4).
Fotnoter
Frisören hanterar givetvis andra produkttyper och genererar avfall från dessa. Den här texten fokuserar dock på de kosmetiska produkter som hanteras av frisören.
Naturvårdsverket: Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfall
Läs mer om frisörprodukter eller om KoHF Vägledning om frisörprodukter