KoHF:s information: Arbetsmiljöverkets föreskrifter – vilka skyldigheter gentemot frisören har leverantörer av kosmetiska produkter?

Den här vägledningen från Kosmetik- och hygienföretagen (KoHF) är uppdelad i en förklarande text om regelverk och ansvar och i ett avsnitt om generiska svar på frågor som kan förekomma vid tillsyn mot verksamheter som yrkesmässigt hanterar så kallade kemiska arbetsmiljörisker.

I den aktuella vägledningen från KoHF nämns också KoHF Vägledning om frisörprodukter

TILLSYN HOS FRISÖRER, REGELVERK OCH ANSVAR

Sveriges 290 kommuner är ålagda att utöva tillsyn mot verksamheter inom den aktuella kommunens ansvarsområde. Detta kan bl.a. inkludera tillsyn mot frisersalonger. Kommunens tillsyn kan omfatta valda eller samtliga delar som berör den tillsynade verksamheten, bl.a. de kosmetiska produkter som används och/eller säljs där (1), de kemiska produkter som används där (2), men även omfatta verksamhetens hela arbetsmiljö.

Ansvarig myndighet (3) i Sverige för arbetsmiljöfrågor är Arbetsmiljöverket, vilken också kan utöva tillsyn mot lokala verksamheter avseende just arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket kan också vägleda de lokala kommunerna i deras tillsyn i arbetsmiljörelaterade frågor.

FRISÖRER - ARBETSGIVARENS ANSVAR

Arbetsmiljöverkets föreskrifter (här AFS 2011:19) om Kemiska arbetsmiljörisker definierar vem som ansvarar för vilka åtgärder som ska vidtas, och vilken dokumentation som ska finnas på arbetsplatsen om dessa risker. Föreskrifterna säger tydligt: ”Arbetsgivaren har ansvaret för att föreskrifterna följs.”

Detta innebär att det är arbetsgivaren som har ansvaret för att genomföra de bedömningar om kemiska arbetsmiljörisker som nämns i föreskrifterna, inte leverantören av t.ex. kosmetiska produkter. Arbetsgivaren ska också säkerställa att arbetstagarna förstått informationen i bedömningen om kemiska arbetsmiljörisker. Detta arbetsgivarens ansvar gäller även gentemot den part som hyr stol på frisersalongen.

Leverantörens ansvar Leverantör av kosmetiska produkter till frisersalong å sin sida har ansvar för att de kosmetiska produkterna är korrekt märkta, inklusive bär korrekta texter om försiktighetsåtgärder när detta krävs (Se fotnot 1. Innehållet i kosmetiska produkter styr om sådana texter krävs). Detta kan inkludera t.ex. användarinstruktioner och varningar.

Kosmetiska produkter ska också bära fullständig innehållsförteckning. För kemiska produkter finns inte detta krav varför sådan information måste ges den yrkesutövande på annat sätt.

SYFTET MED ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER?

Syftet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter är att fastställa hur ohälsa och olycksfall orsakade av kemiska riskkällor i arbetet ska förebyggas. Kosmetiska produkter inkluderas i begreppet kemiska riskkällor (4) enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift.

Ansvaret för att undersöka och bedöma dessa är dock arbetsgivarens. Här kan dock leverantören hjälpa till.

HUR KAN LEVERANTÖREN HJÄLPA TILL?

KoHF har tagit fram foldern Vägledning om frisörprodukter. Den ger bl.a. generisk riskinformation om de kosmetiska produkter som hanteras på frisersalongen. Säkerhetsdatablad å andra sidan, vilket är ett sätt (krav) att informera om risker för kemiska produkter (t.ex. diskmedel, tvättmedel), krävs inte för kosmetiska produkter. KoHF Vägledning om frisörprodukter ger dock motsvarande information, och enligt samma format som säkerhetsdatabladets, men för produktgrupper t.ex. schampo eller kosmetiska produkter i aerosolförpackning, t.ex. hårsprej.

Även om arbetsgivaren har ansvaret för att genomföra riskbedömning om kemiska arbetsmiljörisker kan leverantören alltså bistå med grundläggande information.

All sådan information om säker hantering av kosmetiska produkter framgår av produktens märkning, men kompletteras för den yrkesmässiga hanteringen av den generiska informationen genom KoHF Vägledning om frisörprodukter.

FÖRSLAG PÅ LEVERANTÖRENS SVAR PÅ FRÅGOR VID TILLSYN OM FRISÖRENS ARBETSMILJÖ

Som konstaterats ovan ligger ansvaret om att t.ex. undersöka och bedöma kemiska arbetsmiljörisker, och att upprätta förteckning över vilka produkter (och varor) som hanteras i verksamheten hos arbetsgivaren, t.ex. ägaren av en frisersalong.

Här nedan återges frågor som ibland ställs vid tillsyn av frisörens (totala) arbetsmiljö. KoHF anger för varje fråga förslag på svar, i kursiv stil. Leverantören kan givetvis utöka svaret efter egen bedömning och kunskap.

FRÅGOR, EXEMPEL

Förklaringar

Frågorna besvaras utifrån antagandet att produkterna är kosmetiska produkter. För kemiska produkter, t.ex. golvrengöringsmedel eller diskmedel, bör frisören konsultera leverantören av dessa och för dessa produkter efterfråga Säkerhetsdatablad. Säkerhetsdatablad är lagkrav för kemiska produkter, vilket inte är fallet för kosmetiska produkter.

Om leverantören besvarar frågorna utifrån att hon eller han levererar t.ex. schampo till frisören adderas det aktuella produktgruppsbladets namn till svaret nedan, t.ex.

Se KoHF Vägledning om frisörprodukter: Produktgruppsblad om schampo, punkt 2. Farliga egenskaper…

Frågor

1. Typ av farlighet.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Se KoHF Vägledning om frisörprodukter: se respektive produktgruppsblad:

  • Punkt 2. Farliga egenskaper

  • Punkt 5. Brandfarlighet

  • Punkt 11. Toxikologisk information

  • Punkt 12. Ekotoxikologisk information

I de fall märkning om varning om farligheten allergiframkallande egenskaper krävs enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter framgår den risken på produktens märkning (t.ex. ”kan framkalla en allvarlig allergisk reaktion”).

Märkning om brandfarlighet anges då så krävs (5) eller rekommenderas (6) även på förpackningen (se punkt 5. Brandfarlighet).

2. Rekommenderad förvaringsplats.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Se KoHF Vägledning om frisörprodukter: se respektive produktgruppsblad:

  • Punkt 7. Hantering och lagring

3. Hygieniskt gränsvärde, om det finns.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Kosmetiska produkter ska enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter vara säkra för användaren, vilket inkluderar frisören.

Hygieniska gränsvärden finns inte angivna för kemiska eller kosmetiska blandningar, utan (nationellt) för ett mindre antal enskilda kemiska ämnen, inte nödvändigtvis med koppling till frisörprodukter.

Om väteperoxid som enskilt kemiskt ämne hanteras i frisersalongen hänvisas frisören till i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2018:1 och däri angivet hygieniskt gränsvärde för detta kemiska ämne.

Andra ämnen som omnämns i AFS 2018:1 och som kan finnas i kosmetiska produkter, men därmed inte nödvändigtvis finns i luftmiljön hos frisören, är t.ex. etanolamin, ammoniak, formaldehyd (ej tillåtet att tillsätta kosmetiska produkter, men kan förekomma i mycket små mängder i produkten om formaldehydfrisättande konserveringsmedel används), resorcinol, titandioxid och zinkoxid. Se dock alltid föreskrifter om detta för uppdaterade regler.

4. Lufthalt i förhållande till hygieniska gränsvärden.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Se fråga 3.

5. Vilka andra särskilda regler som kan gälla för riskkällan, som exempelvis:

Klassificerat som allergiframkallande (se 37a-g §§ AFS 2011:19, enligt säkerhetsdatablad (SDB), avsnitt 2).

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Säkerhetsdatablad krävs inte för kosmetiska produkter.

I de fall varning om allergiframkallande egenskaper krävs enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter framgår den risken på produktens märkning (t.ex. ”kan framkalla en allvarlig allergisk reaktion”)

Kosmetiska produkter klassificeras enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter inte som allergiframkallande.

• Klassificerat som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande (CMRämnen) (se 38 § AFS 2011:19, samt säkerhetsdatablad (SDB), avsnitt 2).

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Säkerhetsdatablad krävs inte för kosmetiska produkter.

Kosmetiska produkter ska enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter vara säkra för användaren, och får därför inte vara cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande och klassificeras således inte enligt kriterier om dessa egenskaper.

• Reach-registrerat (se säkerhetsdatablad avsnitt 1 eller avsnitt 3 blandningar). Se 6 § AFS 2011:19.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Kosmetiska produkter omfattas inte av kravet om registrering enligt REACH.

6. Kemiska riskkällor som hanteras eller bildas.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Kosmetiska produkter, oavsett vilka, bedöms enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift 2011:19 vara exempel på kemiska riskkällor. Leverantören anger här vid behov vilka:

7. Farliga egenskaper hos kemiska riskkällor enligt säkerhetsdatablad (SDB) avsnitt 2 och 11.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Säkerhetsdatablad krävs inte för kosmetiska produkter.

Kosmetiska produkter ska enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter vara säkra för användaren och klassificeras därför inte som farliga enligt den definition som finns i EU:s förordning om klassificering, märkning och förpackning av kemiska ämnen och produkter.

8. Arbetsmoment där kemiska riskkällor hanteras.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Kosmetiska produkter bedöms enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift 2011:19 vara exempel på kemiska riskkällor. Alla moment där kosmetiska produkter hanteras är moment där kemiska riskkällor hanteras enligt sagda definition.

Leverantören anger här vid behov vilka:

9. Risker vid utförande av respektive arbetsmoment.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Se KoHF Vägledning om frisörprodukter: se respektive produktgruppsblad:

  • Punkt 2. Farliga egenskaper

  • Punkt 5. Åtgärder vid brand

  • Punkt 6. Åtgärder vid spill eller oavsiktliga utsläpp

  • Punkt 7. Hantering och lagring

  • Punkt 10. Stabilitet och reaktivitet

  • Punkt 11. Toxikologisk information

  • Punkt 13. Avfallshantering

  • Punkt 14. Transportinformation

10. Skyddsåtgärder, skyddsutrustning och förstahjälpen utrustning som skall finnas och användas vid utförandet av respektive arbetsmoment enligt säkerhetsdatablad (SDB) avsnitt 4 och 8.

Generiskt svar om kosmetiska produkter (se fotnot 1):

Säkerhetsdatablad krävs inte för kosmetiska produkter.

Användarinstruktioner, där sådana krävs, framgår av produktens märkning.

Se dock även KoHF Vägledning om frisörprodukter:

  • Skyddsåtgärder, skyddsutrustning: se respektive produktgruppsblad, punkt 8. Begränsning av exponering och personliga skyddsåtgärder

  • Förstahjälpen: se respektive produktgruppsblad, punkt 4. Första hjälp

11. Ytterligare eventuella nödvändiga åtgärder/information som behövs vid användning av era produkter. Vid behov kan egen text läggas till här.

FOTNOTER

1) EU:s förordning om kosmetiska produkter, 1223/2009

2) EU:s förordningar om kemiska produkter, 1907/2006 samt 1272/2008

3) Ansvarig myndighet är en juridisk term och avser nationellt huvudansvar. Det innebär dock inte att Ansvarig myndighet är överställd den lokala myndigheten, kommunen.

4) AFS 2011:19: ”…Till 4 § Definitionen av farlig kemisk produkt omfattar inte kemiska produkter som kosmetiska och hygieniska produkter, läkemedel, livsmedel, foder och avfall eftersom dessa undantas från de regler om klassificering och märkning som definitionen hänvisar till. Sådana kemiska produkter definieras därför inte som farliga kemiska produkter även om de utgör kemiska riskkällor.”

5) Myndigheten MSB:s föreskrifter om aerosolbehållare (krav)

6) Den europeiska industriorganisationen Cosmetics Europes rekommendation om brandfarliga kosmetiska produkter (andra än aerosolbehållare, rekommendation)